TransEcoNet

TransEcoNet – Tájak határok nélkül

 

A védett területek, mint például a nemzeti parkok, natúrparkok és bioszféra-rezervátumok gyakran elszigetelt "szigetek" a világ biológiai sokfélesége megőrzése szempontjából. Nem védett vagy kevésbé védett tájak, közlekedési folyosók vagy települések választják el ezeket egymástól. Az állat- és növényfajok számára gyakran a szükségesnél kevesebb hely áll rendelkezésre a migrációhoz, az elterjedéshez és a szaporodáshoz. Hogy a természeti és kulturális örökséget hosszú távon megőrizhessük, arra törekedünk a TransEcoNet projektben, hogy a védett, kevésbé vagy nem védett területek kapcsolódását javítsuk az országhatárokon átívelően.

A nemzetközi ökológiai hálózatok fenntartható fejlesztése és kezelése

Stratégiákat dolgozunk ki és ajánlásokat adunk a közép-európai nemzetközi ökológiai hálózatok fejlesztéséhez és kezeléséhez. Különös hangsúlyt fektetünk a védett területek között található kevésbé védett vagy nem védett tájakra, az ún. hézagokra. A projektben kiválasztott kísérleti területek az Alpok, Kárpátok és az ún. zöld folyosók között vagy mellett helyezkednek el. Így a TransEcoNet hozzájárul ezeknek az ökoszisztémáknak a pán-európai összekapcsolásához, és ezek fenntartható területi fejlesztéséhez. A projektpartnerek a távérzékelés, geoinformatika, a természetvédelem, tájökológia, az építészet- és művészettörténet, valamint a regionális és környezeti tudományok eszközeit használják munkájukban. Elemzik és értékelik a határokon átnyúló természeti tájakat topológiájuk, történetük, a természeti és kulturális potenciáljuk szempontjából.

Ebből következik, hogy ajánlásokat adunk és stratégiákat dolgozunk ki a kevésbé vagy nem védett tájak fenntartható fejlesztéséhez, a jövőbeni földhasználathoz, és az ökológiai szolgáltatásokhoz, amit ezek a tájak nyújtanak. Kívánatos, hogy ezeket az ajánlásokat és stratégiákat alkalmazzák hosszú távon a regionális tervezéssel foglalkozó hatóságok és a védett területek igazgatóságai. Ezen túlmenően a TransEcoNet erősíti az emberek országhatárokon átnyúló tájak természeti és kulturális öröksége iránti tudatosságát helyi, regionális és nemzetközi szinten azzal, hogy az eredményeket kiállításokon, kirándulásokon és munkaértekezleteken ismertetjük.

 

 

Projektvezető:
Dr. Király Géza

egyetemi docens
tel.: (+36 99) 518-272
fax: (+36 99) 518-123

WP6-koordinátor:
Prof. Dr. Konkoly-Gyuró Éva

egyetemi tanár
tel.: (+36 99) 518-398

Projekttanácsadó:
Dr. Márkus István

főtanácsos
tel.: (+36 99) 518-299
fax: (+36 99) 518-123

 

 

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the European Regional Development Fund (ERDF)